2016. május 17., kedd

Bloody hell!

Tudom, nem szoktam ilyesmiről blogolni - ne adj' ég, még az emberek kénytelenek szembesülni azzal a ténnyel, hogy havonta egyszer vérzek -, de gondoltam, erről muszáj. (Szóval, aki nem akar ilyen véres kérdésekről olvasni, javaslom, itt hagyja abba az olvasást.) 
Ugye addig tudjuk, hogy ezekre a napokra van betét meg tampon, de bár évek óta a piacon van, az intimkehely (vagy intimtölcsér) továbbra is csak csöndben létezik. Ennek az a fő oka, hogy nem minden boltban kapható, másodszor kicsit jobban utána kell járnod, milyen fajtát szeretnél milyen méretben, ráadásul Magyarországon viszonylag kicsi a kínálat. Persze a helyzet nem reménytelen, mert sok helyről lehet külföldről rendelni, illetve vannak magyar cégek is, akik gyorsan, megbízhatóan dolgoznak. (Én innen rendeltem, két nappal később kézbesítették is.) 
Saját tapasztalat alapján úgy érzem, az intimkehely használatával is kb. annyi vérrel találkozom, mint egyébként, szóval nekem nem megterhelőbb vagy undorítóbb, mint a tübbi, viszont tetszik, hogy csak 12 óránként kell üríteni (az enyém pont úgy érkezett meg, hogy a 3. naptól tudtam használatba venni, ennek köszönhetően egyfelől az igazi shitstormot, ami a menzeszem első napjai megúszta, másfelől a szerencsés menetrendben köszönhetően egyelőre csak itthon kellett ürítenem), ami miatt ökologikusabb és gazdaságosabb megoldás, mint bármi más. Igazából piszok mázlim volt, hogy a legelső, amit választottam be is jött, nem folyik, nem fáj, nem zavar. Felhelyezni könnyű (kb a második alkalommal meglett a megfelelő hajtogatási technika - nekem a Ladycup-hoz a 7-es jött be, de az mindig.), és a leszedés is egyre könnyebben megy. Általánosságban minél keményebb az anyaga egy kehelynek, annál könnyebb feltenni, de annál trükkösebb a levétele - a puhább kelyheknél pedig nyilván fordítva van. (Persze mondom ezt én tizensok év tampon használati rutinnal a hátam mögött)
Ja, és a másik nagy plusz, hogy a tamponhasználattal szemben ez nem okozhat toxikus sokk szindrómát (TSS)! Úszás közben nem telik meg vízzel, és mivel a kehelyben lévő vér nem érintkezik levegővel, teljesen szagtalan, és nem lógnak madzagok ki belőled. A ciklus előtt és után lobogó, forró vízben ki kell főzni 2-5 percig, de ciklus közben elég meleg vízzel elmosni. Használat előtt mindig kezet kell mosni, és a vízbázisú síkosító az, ami még jól jöhet menet közben, hogy könnyebb legyen a felhelyezés. És a vér nem folyik vissza a méhbe fekvés közben se, mert a méhszáj keskeny kis nyílás, ahol ráadásul kifelé áramlik a vér. Remélem, minden menet közben felmerülő parát sikerült eloszlatnom. Még annyi, hogy azért a biztonság kedvéért egy tisztasági betét nem árt, mert a cserék után lehet pár csepp vér, mert ez nem szívja fel a vért, mint a tampon.
A méreteknél nálam nem a korom volt a szempont, hanem az alapján választottam, hogy még nem szültem hüvelyi úton - tehát S-s méret kellett -, és a sajátom szárát én némileg megrövidítettem,- de javaslom, hogy ezzel a lépéssel várjatok legalább egy kicsit (mondjuk egy éjszakát), ugyanis az enyém rendszerint följebb mászik, mint ahogy hagytam, és ha teljesen levágtam volna a szárát, erősen gondban lennék. Szóval csak fokozatosan. Tudom, hogy van, akinek szivárog - ami vagy azért van, mert vagy túl kicsi, vagy túl nagy a kehely a számára, vagy csak rosszul tette fel. Ilyenkor vagy másik márka, vagy másik méret kell, vagy egy kis double-check. 
Ha bárkinek kérdése van a témával kapcsolatban, keressetek bátran. További referenciának pedig ezt a tündéri lányt ajánlom, akinek vannak videói a használattól kezdve a lehetséges problémákon át a különböző kelyhet véleményezésén át a tippek és trükkökig. Én brutál mennyiségű videót megnéztem tőle, aztán megrendeltem a sajátom, és azóta boldog ember vagyok. Just sayin'. 

6 megjegyzés:

 1. téged az ég küldött, mert én is gondolkodom ilyesmin :D van azonban két fenntartásom: az egyik az ára, tényleg megéri költeni rá? Milyen időközönként kell leváltani?
  A másik, ami kicsit zavar, hogy olyan nehezemre esik elhinni, hogy tényleg higiénikus. 12 óra rengeteg O.o

  Seren

  VálaszTörlés
 2. Elvileg vannak olcsóbbak is, de szerintem 7000 alatt nem nagyon létezik semmi, vagy, ha igen, akkor meg pl. a külföldi szállítási díjjal kerülsz ugyanoda. Viszont ha kiszámolod, most mennyit költesz ugyanerre, akkor legrosszabb esetben is 3-6 hónap alatt visszajön az ára. Ja, és ezek 10-15 évig jók.
  12 óra nem annyira sok, ha utána számolsz, hogy még azzal is kell nap közben cserélned egyszer - nekem még a rövid napjaim is alaphangon ilyen hosszúak. XD Mint mondtam, nem a legelejétől tudtam tesztelni, ahhoz várnunk kell még 1 hónapot, de nálam semmi olyan nem volt, ami arra utalt volna, hogy bármi gond lenne vele. (és higiénikusabb, mint a sok kémiai anyag, ami a másik kettőben van) Én még egy MeLunán gondolkozom, de ha nem lesz meg, akkor sincs semmi, a LadyCup szuperül bevált. :D

  VálaszTörlés
 3. ennek az írásodnak (is) köszönhetően, tegnap én is rendeltem egyet! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Királyság! Remélem, jól be fog válni neked is! Ne felejtsd majd el kifőzni az első használat előtt, meggyőződni róla, hogy a lyukak átjárhatóak legyenek és beruházni némi víz bázisú síkosítóra. :D

   a tied is rózsaszín? :D

   Törlés
 4. Oksi!:)
  Nem, az enyém lila. :D

  VálaszTörlés
 5. Azt javasolják, hogy ne csinálj dry-run-t, azaz ne kezd el akkor használni, mikor nincs meg, mert amikor megvan, akkor az izmok sokkal lazábbak, így könnyebb felhelyezni, és a sok vér miatt jobban is csúszik minden. :D

  (a lilának is szép színe volt, csak nekem a másik tokja jobban tetszett :D)

  Sok sikert a használathoz! ^^

  VálaszTörlés