2015. július 3., péntek

Libba Bray: Beauty Queens

"The Corporate would like to apologize for the preceding pages. Of course, it's not all right for girls to behave this way. Sexuality is not meant to be this way - an honest, consensual expression in which a girl might take an active role when she feels good and ready and not one minute before. No. Sexual desire is meant to sell soap. And cars. And beer. And religion." //178//
Bármi, ami kicsit is szatirikus, az az én szívemnek kedves, így nem meglepő, hogy ez a könyv, ami valahol a Beépített szépség, a Welcome to Night Vale, és a James Bond történetek metszetében helyezkedik el a tartalmát és a stílusát illetően, már az első bekezdésnél megfogott. És midemellett foglalkozik faji kérdésekkel, sztereotípiákkal, szexizmussal!
A történet elején a Miss Teen Dream szépségversenyben érintett lányok szenvednek repülőgépszerencsétlenséget, és landolnak egy lakatlan szigeten. És a lányok, akiknek az eddigi életét az tette ki, hogyan legyenek minél szebbek, minél tökéletesebbek, hirtelen arra kényszerülnek, hogy átértékeljék az életüket, és a túlélésre koncentráljanak.És micsoda szerencse, hogy a szépségkirálynő-jelölteknek mindenféle extra tevékenységet kell felvonultatniuk, mert így a lányok többnyire zökkenőmentesen veszik az akadályokat!
Engem nem zavartak a történetben a már-már túl áttetsző "véletlen egybeesések", szerettem a reklámszüneteket és a lábjegyzeteket is, de be kell, hogy valljam, vannak pontok, ahol azt érzem, a történet félrecsúszik:  Petra története piszok jól van kezelve, Mary Lou-éra is rá tudok bólintani (amolyan The Smile on the Face módon), de például Adina masszív feminizmusa abban a pillanatban kiszáll az ablakon, ahogy egy ellenkező nemű egyén ránéz. Na, ne már! Amúgy a kalóz vonalat elég fölöslegesnek és kontraproduktívnak találtam az esetek nagy részében, de hát nem lehet minden tökéletes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése