2015. január 26., hétfő

Ottlik Géza: Iskola a határon

„Non volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.”
Nekünk még gimiben kötelező volt, aztán pár évvel később újraolvastam, mert csak arra emlékeztem, hogy mennyire tetszett, és most megint. És megint tetszett. És gyanítom, mikor kb. három-öt év múlva megint újraolvasom, akkor is fog, és akkor is ugyanúgy el kell gondolkodnom azon majd, mi is az az elefes
Szerettem a franciaórákat, a könyveket is, Menottit is. Kiosztotta a dolgozatfüzeteket.
Ahogy hátraadogatták, az enyémet elcserélték Szeredyével. Vissza kellett cserélnünk. Összenéztünk egy pillanatra. Szeredy szemében megcsillant valami. Haboztam.
- Ereklye?? - mondta Szeredy.
- Marha, Balambér - morogtam vissza kitérően, de boldogan.
- A teremburáját - súgta.
- Ezer kartács és bomba.
Végtelenül megkönnyebbültem. Balambér, Szaniszló: mindenféle hülye naptári neveket adtunk egymásnak valaha, jókedvünkben; és a megszokott trágárságok helyett avatag, irodalmias káromkodásokat használtunk tréfából. Hosszú másfél nap után tehát ő is megunta a haragot.
Nagyon szeretem a kettős elbeszélőket, a keretes szerkezetet, a visszatérő motívumokat, és hogy szinte mindenre előbb csak utalt Ottlik, és utána magyarázta meg. Ha nem is láttam a Rembrandt kiállításon a Tulp tanár anatómiáját, láttam egy másikat, ami nagyon hasonlított rá! Iszonyatosan szerettem Szeredy, Medve és Bébé közös nyelvét, egyáltalán a nyelvhez való viszonyt az egész műben, és a vallási utalásokat.
Medve is elhallgatott. Aztán gondolt egyet, felém fordult, és elkezdte mondani elölről, rendesen a Miatyánkot, talán hogy ezzel szereljen le, vagy békítsen ki, vagy értesse meg magát. "Add meg a mi mindennapi kenyerünket ma... mindenkinek, a Bébének, Szeredynek, Zsoldosnak, és akkor már nekem is, mert akkor mégis fontos, én is ott akarok lenni, megszoktam a vén hülye pofájukat..."
A "Dödöm, dömdödöm" miatt a négyszögletű kerek erdővel akartam folytatni, mert azt viszont még nem olvastam, de aztán kiderült, hogy az Iskolának vagy egy folytatása Buda címmel, így inkább abba vágtam bele! ^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése